Το Φοινίκι Θεσπρωτίας στο δήμο Φιλιατών είναι ένα πανέμορφο ορεινό παραδοσιακό χωριό.

Απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Φιλιατών. Το 1976 χαρακτηρίστηκε ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καθώς αποτελεί τον καλύτερα διατηρημένο παραδοσιακό οικισμό της Θεσπρωτίας.

Όμορφα αρχοντικά και γραφικά καλντερίμια, λιθόστρωτες αυλές και αψιδωτά παράθυρα σκαρφαλωμένο στο βουνό, το Φοινίκι ρεμβάζει την κοιλάδα του ποταμού Καλαμά. Τα σπίτια του χωριού, δίπατα και τρίπατα αρχοντικά, είναι όλα φτιαγμένα από πέτρα με έσοδα από τους ξενιτεμένους Φοινικιώτες, από τον 18ο αιώνα.

Φοινίκι Θεσπρωτίας – Τρεις εικόνες σε 3D

 

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι καμαρωτές εξώπορτες. Η πιο παλιά από αυτές χρονολογείται από το 1840, ενώ η παράδοση συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Πανέμορφες, πολύχρωμες και τοξωτές, άλλες παλιές και άλλες ανακαινισμένες, οι εξώπορτες συναντούνται παντού στα γραφικά στενάκια του χωριού και γίνονται ιδιαίτερα αισθητές λόγω του αρχιτεκτονικού κάλλους τους.

Σε πείσμα των καιρών, οι κάτοικοι του χωριού Φοινίκι, από καθαρή αγάπη για τον τόπο τους, κατάφεραν να διαφυλάξουν τον χαρακτήρα του σαν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε, είναι το λαογραφικό μουσείο Φοινικίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1994 από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, τότε υπουργό πολιτισμού. Περιέχει αντικείμενα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι χωριανοί του Φοινικίου τα παλιά χρόνια και χαρακτήριζαν την καθημερινότητά τους.

Φοινίκι Θεσπρωτίας – Παραδοσιακές πόρτες – Εξώπορτες

Απέναντι από το χωριό θα βρείτε τον πανέμορφο ναό του Αγίου Σωτήρος κτισμένο σε προαύλιο χώρο και δίπλα ακριβώς το κοιμητήριο του χωριού. Στο ίδιο σημείο συνεχίζουν  επίσης πολλά παλαιά αρχοντικά καθώς και ένα παλιό ελαιοτριβείο.

Το Φοινίκι αποτελεί ιδιαίτερο και πανέμορφο οικισμό που κανείς δεν πρέπει να χάσει.

Φοινίκι Θεσπρωτίας – Εικόνες

Address & Contact

GPS

39.6149455145, 20.3366804123

Soc. Networks